Utbildad eller ej


Det blir alltid ett jäkla hallå och rabalder när en ickeutbildad fotograf titulerar sig fotograf. Eller när en ickeutbildad journalist titulerar sig journalist. Vad krävs för att med stoltheten i behåll kunna få kalla sig själv för journalist? I det här fallet är det tveklöst om du frågar oss. Är man anställd av DN som modejournalist tycker vi att man kan kalla sig för journalist. Minst. Och det med stoltheten i behåll. Vi hade varit stolta som tuppar om ni frågar oss.

Journalist är ett yrke, inte ett bevis på vad du har för utbildning. Weekly-redaktionen föredrar intressant läsning av någon som har pennans makt framför tråkig läsning av en journalistutbildad journalist. Med andra ord, det är inte utbildningen som räknas...

Vad tycker ni?Så här står det att läsa i Wikipedia:

Journalist (av franska journaliste) är en beteckning på en person som, vanligen yrkesmässigt, samlar in och framställer material för offentliga medier. Sådana medier kan vara press (dags- och kvällstidningar samt tidskrifter), etermedier (radio och tv) eller internet.

Det finns flera olika typer av journalister, till exempel reportrar, kulturskribenter, sportjournalister, ledarskribenter, debattredaktörer, utrikeskorrespondenter, krönikörer och nyhetsankare. Många journalister syns inte utåt, exempelvis redigerare samt arbetsledare som nyhetschefer, redaktionssekreterare, nattchefer och bildchefer.


Kommentarer
Postat av: KATE

Utbildning är alltid viktigt oavsett ämne/yrkes kategori. Men.. som sagt; ett yrke är ett yrke, oavsett utbildning.Och hittils tycker jag Hotspot gör ett alldeles utmärkt jobb som journalist oavsett utbildning!!!

2009-01-08 @ 10:42:23
URL: http://katesvarld.blogspot.com
Postat av: annawii

Man kan ju faktiskt jobba sig till en erfarenhet som man kanske inte alltid får under en utbildning.

Sen är det ju faktiskt talangen för att kunna skriva och locka läsare som är det viktigaste. man kan utbilda sig hur mycket man vill men saknar man det så lär man nog stå utan jobb efteråt.

2009-01-08 @ 10:53:07
URL: http://annawii.devote.se
Postat av: Stina

Det är klart att man kan titulera sig journalist när man jobbar på DN! Himmel. Det är ju knappast en titel som kräver någon speciell examen. I Uppsala läser man exempelvis Medie- och kommunikationsvetenskap inte journalistik.

2009-01-08 @ 18:21:29
URL: http://rubia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0